תרפיה באומנות | שאלות ותשובות
מדוע ילדים חשים תסכול ואיך עוזרים להם להתמודד איתו?
חווית החיים הראשונית של התינוק היא של חשיפה מתמדת לגירויים שונים
שמספקת הסביבה, מגע גוף בגוף, מים, אדמה, אור, חושך, מזג אויר, קול
חשיפה לכל אלו מאלץ את התינוק לצאת מתחושת האחדות עם האם, בה היה שרוי זמן רב ברחם, ולהתרגל בהדרגה לתסכול של העולם החיצוני בו הוא נמצא כעת.
בתנאים סביבתיים מספיק טובים, בהם מקבל התינוק את צורכו בזמן המתאים, הוא יתחיל ללמוד ולחקור את העולם סביבו, לחוות אותו, כחלק המשלים את עולמו הפנימי ואת עצמו כאמתי, אהוב, חי באופן גמיש, ספונטאני ויצירתי
ההורה מכיר את הילד שלו הכי טוב, באופן טבעי ואינסטינקטיבי, יחד עם זאת, תוך כדי תנועה, ההורה לומד להכיר את הילד, ולהתאים את עצמו לצורך של ילדו. הלימוד הזה הוא חשוב, לשני הצדדים, למעשה כשהילד מגלה סימנים של אי נוחות, ההורה, משער בליבו את הצורך של הילד, מספק אותו, והילד נרגע. מעבר למימד הפיזי, במישור הרגשי הילד חש שיש מי שרואה ומכיר בממשות שלו, וכן הוא הופך לממשי וקיים. כפי שנהוג לומר "מחשבה יוצרת מציאות" כך גם כאן, המחשבה של ההורה אודות הילד, הופכת אותו להיות מי שהוא. הילד הוא כחומר גלם בידי הוריו, המעצבים את אישיותו.
אם כן, למה הוא חושב שכולם נגדו?
במידה והילד יקבל את צורכו מוקדם מידי הוא יחווה את העולם כמציף והרסני. במידה ויקבל מאוחר מידי הוא יחווה הזנחה. שני המצבים הללו אם הם נמשכים יותר מידי זמן, הם יגרמו לתינוק לאבד תקווה ואמון בסביבה, ומכאן בעולם.
איך הטיפול באומנות עוזר להבריא מחוויות קשות מהעבר?
אין הכוונה לדוש בעבר, אלא להיות, לעשות וליצור שינוי חיובי בחיים היום יום, מתוך עיבוד הבנה מחודשת, תוך כדי תהליך שמתרחש מידי פגישה ולאורך זמן. באותן נקודות מוקדמות שהיחסים כשלו בהן, ניתן ליצור תיקון באמצעות הטיפול באומנות - ולשפר את איכות החיים בהווה.
האם הטיפול באמנות יכול לעזור גם כשהמטופל לא יודע להגדיר את הבעיה אלא רק חווה אותה כקושי?
אמנות היא אמצעי תקשורת שעוזר לנו להבין את העולם סביבנו ואת עצמנו בתוכו. האמנות מקשרת אותנו אל המרחב, אל האין סוף, אל המקום הראשוני שבנו, בו הכל אפשרי, פתוח חסר גבולות, חסר צורה, חסר הגדרה ורק כשאנו מספיק זמן שם, בחברת האחר מתחדשות המילים ומתגלגלות כבר מעצמן לצורה, לסמל, לתוכן שאפשר לחוש ולדבר אותו, כאן ועכשיו.
פעולת יצירת האמנות, מאפשרת לאדם לנהוג באופן אחר, רגרסיבי, היא מחברת אותו אל התת מודע באופן ישיר (כמו למשל: באסוציאציות חופשיות, לומר מהר מילים ללא מחשבה) אל אותן תחושות ורגשות פנימיים ראשוניים, טרום עיבוד, פרשנות ומאפשרת לו להביע אותן, באופן סימבולי ו/או מילולי, מהמקום הקונקרטי ביותר אל המופשט.
למה צריך מטפל בטיפול באומנות? למה לא לצייר לבד בבית?
אף שמומלץ עד מאד לעודד ילדים לבטא את עצמם בצורות אמנותיות, זה אינו
תחליף לתרפיה באומנות עם איש/אשת מקצוע כאשר יש צורך. נוכחות מטפל שעד לתהליך היצירה מאפשר למטופל למצוא את הדרך החוצה מהפלונטר בו הוא נתון וליצור קשרים בריאים מחודשים מחוץ למסגרת הטיפול, בקרב החברה.
למה אחרי גיל הילדות ננטש הכלי האומנותי?
הילד חסר המילים באופן טבעי וראשוני מתקשר באמצעות האמנות, היצירה מאפשרת לו להביע תחושות ורגשות. ככל שמתפתחת השפה אנו שוכחים ומזניחים את היצירה ופונים לתקשר לרוב באמצעות השפה.
אנשים רבים בתחילת גיל ההתבגרות זונחים את הכלי האמנותי ככלי תקשורת. את אותו דבר שבתחילת החיים היה חלק בלתי נפרד מהעשייה היום יומית שלהם. הסיבות לכך נעוצות במקום של חיפוש דרך מול החברה. פתאום שמים לב יותר לאחר, עסוקים בהשוואה וביקורת, המתבגר שואל עצמו: מי יותר טוב? האם אני טוב? האם היצירה שיצאה יפה או לא? האם אני באמת מוכשר? מה נחשב לטוב בעיני החברה? הצורך בשליטה גדול, והרי יצירה מביאה עמה המון סימני שאלה וחוסר ודאות. החשיבה הפרקטית, השכלתנית, ההישגית תופסת משקל יותר "מכובד" בעיני הסביבה, חווית ה-היות האמנותית, יצירתית, חולמנית ומשתהה מתקשרת באופן אוטומטי עם ילדותיות וחוסר פרודוקטיביות.
האם טיפול באומנות יכול לעזור גם במקרה שהמטופל לא מתעניין באומנות כלל?
טיפול באומנות הבעה ויצירה ניתן על ידי תרפיסטים מוסמכים המשלבים בעבודתם כלים טיפוליים מגוונים ושונים. האומנות היא אמצעי מגשר, תומך ועוזר למטופל ליצור את עולמו. טיפול באמנות כולל בתוכו מגוון טכניקות ושיטות - ציור, פיסול, סיפור, כתיבה, שיחה, משחקים שונים – משחקי קופסא, משחקי תפקידים, בובות, דרמה, מוסיקה, תנועה ועוד. מה שמביא המטופל לחדר, זה מה שיהיה בנוכחות המטפל/ת שאפשר זאת בפתיחות, עדינות וסקרנות.
איך מתמודדים עם התקפי כעס של הילד? איך אפשר לעזור לילד המופנם לבטא את תחושותיו? איך לצמצם את הקנאה בין הילדים?
ילד לא כועס, מקנא או מתנהג באופן מופנם סתם, על מנת להבין אותו טוב יותר יש צורך בפרטי רקע מפורטים אודות הילד. מוזמנים ליצור קשר ונבין יחד את הסיבות ואת אופן ההתמודדות.

לאיזה גילאים מיועד הטיפול באומנות?
טיפול באמנות מתאים מגיל 3 ועד 99.
האם יש צורך לדעת לצייר כדי לקבל טיפול באומנות?
אין צורך בידע קודם. בטיפול באמנות בשונה מחוג, המטרה אינה שהמטופל ילמד לצייר, אלא שיעשה שימוש באמנות על מנת לבטא את עולמו הפנימי, יביע תחושות ורגשות, ילמד לתקשר עם הסביבה טוב יותר, יוכל לספר בצורה ישירה וברורה את שעל ליבו, להגמיש מקומות נוקשים, חד גוניים, קיצוניים ולאפשר למטופל לראות את המציאות על גווניה. תרפיה באומנות מאפשרת לו להתבונן על המציאות מנקודת מבט אחרת וכתוצאה מכך להרגיש טוב יותר, להתמלא בחיוניות , לחיות את חייו בצורה מלאה, מתוך מודעות לבחירות שלו, ולאפשר לעצמו חופש לשחק ולחקור את הסביבה עם ביטחון עצמי להשיג את שצריך ורוצה לעצמו ולהיות פעיל ומועיל בחברה.
האם טיפול באומנות יכול לעזור לילדים עם בעיות ריכוז ואף להוות תחליף לריטלין?
במציאות שלנו היום, ילדים רבים מתמודדים עם קשיי קשב וריכוז. פעמים רבות
הקושי הוא על בסיס מצוקה רגשית. ברגע שהמטופל מקבל מענה רגשי למצוקה, הוא יכול להתמודד טוב יותר עם המוסחות והקשיים הנלווים כגון צורך בשליטה, התפרצויות זעם או לחילופין התכנסות ומופנמות. בנוסף, כחלק מהתהליך בתרפיה באומנות מקבל המטופל כלים פרקטיים כיצד להתארגן וליצור לעצמו סביבה שתומכת בצורך שלו.
איך טיפול באומנות יכול לעזור לילד "חלמן" לחזור להקשיב
למציאות?
חלום, או בהייה, זה מקום שהילד זקוק לו, בדיוק כפי שתינוקות זקוקים לשינה מרובה, ומבוגרים לשנת הלילה, כדי לעבד את אירועי היום, ולעבור תהליכים התפתחותיים.
הילד ה"חלמן" אולי נראה לא פרודוקטיבי אך למעשה, כשמתאפשר לו לחלום מתפתחת אצלו היצירתיות והוא ניגש ללמידה מתוך פניות ושקט פנימי. ולכן חלמניות שכזאת אינה בהכרח סיבה לדאגה. יחד עם זאת, במצבים יוצאי דופן וקיצוניים יש להתייעץ באופן ספציפי עם גורם טיפולי מוסמך. תרפיה באומנות יכולה לעזור לילד ליצור את הקישוריות הנדרשת בין האובדן בעולם הפנימי לעולם החיצוני שבו הוא חי.
מה זה טיפול באמנות בעצם?
טיפול באומנות הינו ענף שלם בפסיכותרפיה, שמאגד בתוכו מגוון שיטות וטכניקות חזקות שמאפשרות הגעה לעולמו הפנימי של המטופל בצורה ישירה, הן עוקפות את מחסומי התת מודע, ובכך ניתן לטפל באופן נכון ומותאם. במסגרת התרפיה באמנויות בכל מפגש עובר המטופל תהליך מעצים, מפתח ומשמעותי, שמסייע לתחושת הרווחה האישית. הטיפול חושף מגוון פתרונות יצירתיים לבעיותיו ומאפשר הרחבה של ארגז כלים להתמודדות עם אתגרי החיים. החוויה הינה חוויה ייחודית, המעשירה את נפשו של המטופל.
טיפול באמנות נותן מענה למטופלים המתמודדים עם בעיות קשב וריכוז, לקויות למידה, קושי בדחיית סיפוקים, חוסר מנוחה, מופנמות ויכולות חברתיות דלות.
טיפול באומנות מאפשר היכרות עמוקה בלתי אמצעית עם עולמו הפנימי
של המטופל. שיתוף פעולה, היכרות וליווי ההורים מאיץ את התהליך הטיפולי ועוזר לילד להתגבר על מכשולים, להתבגר ולהתפתח. הטיפול באמנות משלב שפה בלתי מילולית הכוללת ציור, משחק ויצירה כערוץ לעולמו הפנימי של המטופל, מאפשר ביטוי רגשי ותחושתי. הטיפול מפתח ספונטאניות, יצירתיות, אותנטיות, שחרור והנאה. האמנות משמשת ככלי השלכתי ומעניקה מרחב לביטוי ויצירת קשר עם חלקים לא מודעים בעצמי הודות לקשר מכיל תומך וייחודי הנבנה בין המטפל/ת למטופל/ת. הודות לנתינת מקום אישי מעצים, מתאפשר שיח המותאם לצרכים ורצונות של המטופל- דבר המחזק תחושת ביטחון מסוגלות והצלחה.
ערנות וטיפול מוקדם מהווה מצע לשינוי, משפר את איכות החיים בהווה ומבטיח עתיד טוב יותר.
הטיפול ניתן באופן פרטני או קבוצתי לפי הצורך.
יעל סטודניצקי, תרפיה באמנות לילדים נוער ומבוגרים 054-78044441